Holnaptól razzia az utakon 2

Kedd és csütörtök között az Európai Unió egész területére, így Magyarországra is kiterjedő átfogó közúti ellenőrzés lesz elsősorban a teherautók és azok vezetői körében. Idehaza várhatóan 8 ezer kocsin 11-12 ezer mérést fognak végrehajtani – mondta el a Független Hírügynökségnek a Nemzeti Közlekedési Hatóság osztályvezetője, Rada Imre.

 

Elsősorban a nehézgépjárművek műszaki alkalmasságát vizsgálják majd, de figyelnek arra is, hogy a sofőrök kipihenten ülnek-e a volán mögé. Összesen 20 ellenőrzési pontot állítanak majd fel, minden máshol, autópályák és fontosabb főutak mentén lévő területeken. Az ellenőrzésekre reggel nyolc és délután négy óra között lehet számítani.

 

A járműveken ellenőrzik a fékek, a kormánymű, a gumik, a világítóberendezések állapotát, megmérik azok tömegét és a károsanyag-kibocsátás szintjét, de átnézik az autó, valamint a vezető összes papírját is. Ennek nyomán a közlekedésre alkalmatlan járműveket azonnal kivonják a forgalomból, a túlrakodott szerelvényeken átpakolást rendelnek el, az előírt pihenőidőt be nem tartó sofőröket pedig ott tartják a szükséges ideig autójával együtt.

Forrás: Független Hírügynökség