2007. június 1-jétől, azaz mától léptek életbe a magyarországi közúti közlekedést szabályozó KRESZ új szabályai. Ennek hatására a gépkocsiban utazó 150 cm-nél alacsonyabb gyermeket – testsúlyához igazodó kialakítású – gyermekbiztonsági rendszerben kell rögzíteni. Ez a kisebbeknél gyermekülést, a nagyobbaknál az autó öveinek használata melett ülésmagasítót takarhat.

 

Az új szabályok azt is kimondják, hogy a 3 évnél fiatalabb gyermekek csak biztonsági gyermekülésben szállíthatók. Ha azonban hátul már két gyermekülést rögzítettek és egy harmadik már nem fér el, akkor biztonsági övvel is beköthető a gyermek. A hírek szerint szeptembertől minden gyereknek gyermekülésben kell ülnie.

 

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium rendelete szerint tilos a jobb első ülésen a menetiránynak háttal gyermeket utaztatni, kivétel ha nincs légzsák, vagy ha azt kiiktatták, kikapcsolták.

 

Iskolabuszok esetében 2009. szeptember 1-jétől a gyermekek biztonságát jelentősen fokozó előírások lépnek hatályba. Az üléseket biztonsági övvel kell ellátni, a gyermekeket gyermekbiztonsági rendszerben (biztonsági gyermekülés) kell elhelyezni, az autóbuszokat figyelemfelkeltő táblával kell megjelölni, valamint az állva utazás lehetőségét is meg kell szüntetni.

 

Szintén mától kötelező a kerékpárosoknak lakott területen kívüli úton – éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén – fényvisszaverő mellényt (ruházatot) viselniük. E rendelkezés a gyalogosokra 2008. január 1-jétől vonatkozik.