Nemrég tették közzé Európa egyik legátfogóbb fogyasztói tanulmányát, amelyben 14 másik ország mellett a hazai vevők is részt vesznek. A Reader’s Digest Európai Megbízható Márkák felmérése 2001 óta rangsorolja a mosóporokat, tv-ket, dolgozókat.

Nem maradtak ki persze az autók és a benzinkutak sem a felmérésből, melyben több mint 24 000 kérdőívet elemeztek ki. A 18 évnél idősebb olvasók a márkákat egy egytől ötig terjedő skálán négy kritérium (minőség, ár, termékimázs, a fogyasztói igények kielégítése) szerint osztályozhatták.

Ennek tükrében a Reader’s Digest hazai olvasói szerint a Mol a legjobb, amely a szavazatok több mint 41 százalékát szerezte meg. Nem ez az első sikere a hazai olajtársaságnak, eddig minden évben az nyerte a trófeát. Mögötte a Shell és az OMV végzett.

Az autók tekintetében is viszonylag sima győzelem született, ahogy a korábbi hat évben, a magyar válaszadók továbbra is az Opelt szavazták az első helyre. A voksok 18 százalékát megszerző márka mögött két újabb német gyártó, a Volkswagen és a Ford áll. A hazai piacon legtöbb autót eladó Suzuki 8,9 százalékot összegyűjtve csak az ötödik helyre került.

A nemzetközi felmérést figyelembe véve a Volkswagen vezet, hiszen négy országban is az élre került, köztük Németországban is, ami talán a legfontosabb.
 

Reader’s Digest Európai Megbízható Márkák felmérése:

Töltőállomások Magyarországon:

Mol 41,4%
Shell 30,8%
OMV 12,5%
Jet 3,1%
Agip 3,0%
Tesco 2,6%
Esso 2,3%

Autómárkák idehaza:

Opel 18,0%
Volkswagen 10,3%
Ford 9,9%
Toyota 9,3%
Suzuki 8,9%
Skoda 5,2%
Renault 4,9%
Mercedes 4,2%
Audi 3,9%
Peugeot 3,4%
BMW 2,8%
Mazda 2,7%
Citroen 2,5%
Fiat 2,4%
Volvo 2,2%
Honda 2,2%
 
Győztes autómárkák országonként:

Ausztria: VW
Belgium: VW
Cseho.: Skoda
Finno.: Toyota
Franciao.: Renault
Németo.: VW
Magyarország: Opel
Hollandia: Opel
Lengyelo.: Toyota
Portugália: Mercedes
Oroszo.: Toyota
Spanyolo.: Mercedes
Svájc: VW
Egyesült Királyság: Ford
 
Forrás: Reader’s Digest