A hónap elején bevezetett új műszaki vizsgáztatást hibáztatják a motorkereskedők eladásaik visszaeséséért, illetve az értékesítési csúcs elmaradásáért. Melynek hiányában komoly bevételtől esnek el.

“Legalább egy hónapot kell várni az autók, motorok műszaki vizsgáztatásra” – mondta el a Gépjárműimportőrök Egyesületének elnöke a Független Hírügynökségnek. Győző Gábor szerint az alaposabb átvizsgálás – amellyel sok lopott autót találtak meg – miatt lassabban halad a munka. Az elnök szerint a régi és az új rendszert párhuzamosan kellett volna használni egy ideig, és akkor nem lenne fennakadás.

Győző Gábor elmondta, hogy a legtöbb új autót már nem kell műszaki vizsgáztatni, azt kiváltja egy elektronikus adatcsere az importőr és a közlekedési hatóság között. Hozzátette: már 2001 óta működhetne így a rendszer, de a szoftver csak 2006-ra készült el.

Azonban a motorokhoz még nincs meg a szoftver, így egyelőre az újak esetén is szükség van a műszaki vizsgára. Egyelőre nem tudni, mikortól változhat a helyzet, az importőri szoftver június végére elkészülhet, a hatóságihoz azonban még hozzá sem kezdtek. Az egyesület viszont kártérítési pert fontolgat a közlekedési hatóság ellen a motorkereskedők kieső bevételei miatt.

Forrás: Független Hírügynökség