Minden harmadik finn háztartás kettő vagy ennél több személygépjárművel rendelkezik. A személyszállításról készült országos tanulmány szerint Finnországban azért van egyre több autó, mert a családok második autót vásárolnak. Ez az utóbbi tíz évben terjedt el jelentősen, főleg a városok külső részein.

Hanna Kalenoja, a Tamperei Műszaki Egyetem kutatója a második autó tartásának aggasztó gyakorlatát a családi jövedelem növekedésével magyarázza, valamint a lakosság egyre erőteljesebb igényével, hogy a belvárosból

A gazdagodással jön a második autó

A gazdagodással jön a második autó

A gazdagodással jön a második autó


külvárosokba költözzenek.

Megállapításai szerint az egyetlen járművel rendelkező háztartások tagjai igénybe veszik a tömegközlekedést, kerékpárral és gyalogosan is közlekednek. Kalenoja számításai szerint a kettő vagy több autóval rendelkező családokban a kerékpározás és gyaloglás 50 százalékkal csökken, a levezetett távolság pedig mintegy 75 százalékkal növekszik.

Két autó esetében a gyermekeket is kizárólag kocsival szállítják – mondja a kutató, aki szerint a trend megállítható lenne, ha sikerülne alternatívaként elfogadtatni a tömegközlekedést. A kutató szerint a gépkocsi túlzásba vitt használata rossz hatással van a gyermekek testi fejlődésére.

A második jármű beszerzése után a családok kirándulásai szinte teljes egészében autóval történnek, ráadásul a család felnőtt tagjai külön-külön használják járműveiket, már nem kirándulnak közösen.

Forrás: Euractiv