A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) felkérte az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt-t, hogy magyar és nemzetközi befektetők meghívásával készítsen elő pályázatot az Alföld Koncessziós Autópálya (AKA) Zrt.-ben meglévő 40 százalékos állami részvénycsomag értékesítésére.

Ám nemcsak saját részesedését adná át a vevőnek az állam, hanem emellett az AKA Zrt. további 60 százalékának megvásárlására szóló opciós jogát is. A GKM szerint erre azért van szükség, mert így több pénzt lehet kapni az állam kezében lévő részvénycsomagért.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy az állam eladná az M5-ös autópályát, de akkor még úgy tervezték, előbb érvényesítik az opciót és megvásárolják a 60 százalékot, s együtt adják el a teljes tulajdont.

Ám a kiadott a közlemény szerint a tranzakció előkészítése során bizonyossá vált: a szükséges finanszírozási források megszerzésének időigénye jelentősen és negatív irányban befolyásolná az opciós jog lehívása és az AKA 100 százalékos tulajdonának együttes értékesítése révén elérhető többletbevételt. Ezért döntöttek az új konstrukció mellett.

A gazdasági tárca célja továbbra is az, hogy az autópálya-üzemeltető piac többszereplőssé váljon, a kialakuló verseny pedig jobb szolgáltatást hozzon a sztrádákat használók számára.