Több ezer autós évekkel ezelőtti büntetését törölhetik, miután a bíróságon egy a közelmúltban első fokon lezáródott perben a Centrum Parkoló kft. nem tudta bizonyítani, hogy a parkolóóráit és az őröknél lévő kézi számítógépben lévő órákat rendszeresen bevizsgáltatják.

 

A bíróság kimondta, hogy hitelesítés nélkül az eszközök nem alkalmasak arra, hogy díjat szedjenek be vagy bírságot szabjanak ki annak adatai alapján. A parkolási díjat azonban nem lehet visszamenőleg visszakövetelni, azért mert nem hitelesített az óra, mert az autós a bedobott pénzzel elismerte, hogy igénybe vette a szolgáltatást. A bírságok esetében más a helyzet, hiszen akkor vitatja az ügyfél a büntetés jogosságát.

 

Tímár István, az ügyben érdekelt ügyvéd szerint a Fővárosi Közterületi Parkolási Társulás sem tud hitelesítő iratokat bemutatni, de ügyükben még nem született ítélet. Az ügyvéd arra számít, hogy a Centrum elleni perben június közepére megszületik a jogerős ítélet, és akkor minden parkolási bírság miatt indult perben ez a határozat várható.

Forrás: Független Hírügynökség