Keserű híreket közölt a Központi Statisztikai Hivatal. Az idei év első negyedévében a tavalyi hasonló időszakhoz képest 16 százalékkal több közlekedési baleset történt. Sajnos más mutatók sem adnak okot örömre, miután 37 százalékkal nőtt a halálos balesetek aránya.

 

Összesen közel 4300 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset történt (5800-an sérültek meg), ennek hat százaléka (286 fő) végződött halállal. A meghalt személyeknek csaknem 60 százaléka vétlen áldozat volt. A súlyos sérültek aránya 17 százalékkal haladta meg a tavalyi adatokat.

 

A 2000-es év óta egyre romló statisztikából az is kiderül, hogy 2006-hoz képest az ittas vezetők aránya is nőtt, 30 százalékkal több baleset történt az alkohol miatt, immár minden hetedik baleset ilyen. Az Észak-Alföldön 76 százalékkal nőtt azon vezetők száma, akik alkohol hatása alatt vezettek, viszont ennél durvább, hogy Budapesten megduplázódott a számuk. Ám továbbra sem a szesz a fő oka a baleseteknek, hanem a túlzott sebesség.

 

Kiolvasható az adatokból, hogy a motorosok okozta balesetek száma több mint háromszorosára emelkedett, viszont a balesetek 68 százalékát továbbra is a személygépkocsik okozzák. Amelyek városon kívül elsősorban megcsúszás, farolás, felborulás, pályaelhagyás miatt kerültek bajba. Városon belül viszont az elsőbbség meg nem adása jelenti a fő baleseti okot.

 

2006-hoz képest a lakott területen belül történt balesetek száma nőtt nagyobb mértékben, 21 százalékkal, a lakott területen kívül történteké pedig hat százalékkal. Ilyen szempontból az autópályák a legbiztonságosabbak, az itt közlekedők a balesetek mindössze két százalékát okozták, de az előző évhez mérten 12 százalékkal többet.