Ők is azonosítót kapnak

Ők is azonosítót kapnak

Változhat a terepmotorokra, illetve az 50 köbcentiméter alatti járművekre vonatkozó hazai szabályozás a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata, valamint a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete képviselőinek egyeztetése nyomán.

Megbeszélésükön a szakemberek egyetértettek abban, hogy a védett természeti területeken – az engedéllyel használt járművek kivételével – tilos mindenfajta gépjármű használata. Abban is megegyeztek, hogy a büntetések ugyan megfelelőek azok ellen, akik ilyen helyen motoroznak, csakhogy tettenérés nélkül lehetetlen alkalmazni a szankciókat, miután a motorosok nem állnak meg a természetvédelmi őröknek.

Ezért arra jutottak, hogy a quadok, terepmotorok és az 50 köbcentiméter alatti, eddig regisztráció nélküli járművek esetében is alkalmazni kellene a jövőben a rendszámot, ezzel azonosíthatóvá téve a felelőst, így csökkentve a természetkárosítást. A minisztérium döntése a hónap végére várható.

Ezenkívül a megbeszélés résztvevői felkérik a helyi önkormányzatokat, hogy ott, ahol a lehetőség adott, jelöljenek ki területet a gépjárművek (különösen a motorkerékpárok és a quadok) jogszerű és a természetet nem károsító használatára. Illetve a szakemberek szerint erősíteni kell a gépjárművek vásárlóinak, használóinak tájékoztatását, fel kell hívni a figyelmüket arra, hogy a járművük károsítja a természetet.