Kevesebbet kell majd állni

Kevesebbet kell majd állni

Három hónapja működik az M5-ös autópályán az állandó tengelysúlymérő állomás. Bár közel 6000 tehergépjárművet büntettek meg, azóta csökken a túlsúlyos járművek száma. Az országban egyedülálló állomás az M5-ösön Lajosmizse határában a főváros felé vezető oldalon működik.

 

Az erre haladó kamionosoknak kötelező a súlymérésen részt venniük, erre tábla és külön sáv is figyelmezteti őket. Ha valaki mégis megfeledkezne róla, azt a rendőrök terelik vissza. Havonta 1800, vagyis naponta átlagosan 60 túlsúlyos autót szűr ki a rendszer ? derül ki a Független Hírügynökség beszámolójából.

 

Azért építették fel a mérőállomást, mert majd minden ötödik teherautó túlrakodva közlekedett, azóta a felmérések szerint a szabálytalankodók száma alig több mint 2 százalékra csökkent, úgy, hogy az autópályát üzemeltetők szerint a teherautósok nem kerülik el a mérőállomást.

 

A túlrakodott járműveket nem engedik tovább az állomásról, le kell rakodniuk a plusz árut, majd el kell szállítatniuk, csak ez után folytathatják útjukat. Persze nem maradhat el a pénzbüntetés sem.

 

Hamarosan tovább bővül a mérőállomások száma, így az M5-ösön déli irányban is mérik majd a teherautókat, illetve az M1-esen nyártól üzemel az első ilyen rendszer, de már az M7-es és az M3-as autópályán is építik a tengelysúlymérő állomásokat.

Forrás: Független Hírügynökség