Két európai közlekedési szervezet szerint veszélyes, ha a gépjárművek vezetői az egyre inkább elterjedő MP3-lejátszót használnak vezetés közben – derül ki az sg.hu beszámolójából.

 

“Akinek fejhallgató van a fülén, az alig érzékel valamit a közlekedésből, ráadásul a különböző zajok (dudálások, szirénázások stb.) sem szűrődnek be hozzá” – érvelt az elképzelés mellett Volker Lempp, az ACE Auto Club Europa közlekedésjogi szakértője. Lempp szerint nemcsak az autósok, de a kerékpárosok és a gyalogosok is veszélyben vannak, mert a külvilág zajairól nem, vagy csak későn szereznek tudomást.

 

A felvetésnek az ad szomorú apropót, hogy Stuttgartban a közelmúltban egy villamos elütött egy tolószékes nőt, aki nem vette észre a közeledő járművet, mert MP3-lejátszójával zenét hallgatott. A nő belehalt sérüléseibe. Ám nem ez az egyetlen ilyen eset, mert a mobiltelefonok mellett egyre több baleset okozói a zenejátszók is. Emiatt Lempp szerint az MP3-lejátszók használatát is tiltani kellene.

 

Hasonló véleményen van Christian Gratzer, az Osztrák Közlekedési Klub (VCÖ) szóvivője is: “Valóban elmondható, hogy akinek a fülén fejhallgató vagy headset van, az nem képes teljes mértékben figyelni a közlekedésre, nem tud időben reagálni egy helyzetre.”

 

“A vezetés közbeni mobiltelefonálás annyira csökkenti a reakcióidőt, mintha valakinek a vérében 0,8 ezrelékes alkoholszintet mérnének. Csökken a figyelem és a reakcióidő, nő a vezetési hibák száma” – jegyezte meg Gratzer.

 

Jelenleg nincs olyan közlekedési szabály, amely tiltaná az autósoknak a vezetés közbeni zenehallgatást, a jövőben azonban lehet, hogy változás lesz ezen a téren is.

 

Forrás: sg.hu