Egy brit tanulmány szerint a szó legszorosabb értelmében felgyorsult az élet. A járókelők ma 10 százalékkal nagyobb sebességgel haladnak az utcán, mint egy évtizede – ez az eredménye a világ 32 városában elvégzett kutatásnak.

 

“A séta jó dolog, de nem feltétlenül egészséges, ha azt a célt szolgálja, hogy az ember minél gyorsabban jusson el egyik helyről a másikra” – mondta a kutatást vezető Richard Wiseman, a hertfordshirei egyetem professzora. “Az életünk minden területen felgyorsult – elég csak a technológiát vagy a kommunikációt említeni -, ennek lehet a következménye, hogy a gyalogosok is sebesebben közlekednek, mint korábban.”

 

A legjobban Szingapúrban pörögtek fel a gyalogosok; 10,55 másodperc alatt tesznek meg 60 láb távolságot (hozzávetőleg 20 métert). Ezt azt jelenti, hogy 30 százalékkal nőtt a sebességük a tíz évvel ezelőttihez képest.

Koppenhága áll a második helyen a gyorsasági listán: itt 10,82 másodperc a járókelők részideje a húszméteres távon. A madridiak 10,89-et, a kínai Guangzhou lakosai 10,94-et, a dubliniak 11.03-at mennek. New York a nyolcadik helyezett 12 másodperccel (megelőzi a brazil Curitiba és Berlin). Az utrechtiek és a bécsiek siették még be magukat az első tízbe.

 

 

Forrás:euractiv.hu