Az Európai Bizottság összesítése szerint a magyar kereskedők elképesztően alacsony áron jutnak az új autókhoz. A tanulmány 2006. november 1-jei árak alapján vizsgálta a tagországok nettó autóárait.

A kisautók nálunk a legolcsóbbak

A típusok és szegmensek alapján összeállított listák euróban megadott nettó árakat tartalmaznak, és kiolvasható belőle az egyes modellek áraránya is. Az adatokat végigböngészve állítólag az is gyorsan kiderül, hogy Magyarország holtversenyben a legolcsóbb helyek egyikéért küzd az Európai Unión belül. Az adóterhek nagyjából hasonlóak az EU többi tagországában is.

A kisautószegmensben hazánk a legolcsóbb, az Astra/Golf kategóriában pedig a balti államokkal verseng a legolcsóbb kategóriáért. Ebben a szegmensben jónak tűnik Dánia is, de a kiugróan magas közterhek miatt ez csalóka.

A kimutatásból jól látszik, hogy az autógyárak tudatosan az egyes országok adószabályaihoz igazítják az áraikat. A kedvezőbb áfatörvényt alkalmazó Szlovéniában például magasabbak az újautó-árak, mint itthon – írja a Napi Gazdaság.