Adófórumot tartottak nemrég Brüsszelben, ahol a környezetvédelemmel kapcsolatos közgazdasági szabályozóeszközökről is szó volt. Magyarországról jelen volt Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter, Markó Andrea, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára, Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke és Varga Mihály, a Fidesz alelnöke is.

Nem vár túl jó világ az autósokra, fuvarorzókra, miután a résztvevők egyetértettek abban, hogy a két fő terület, amit adóztatni lehet, az energia és a közlekedés. Persányi miniszter szerint a jövedelemadót, illetve üzleti tevékenységet terhelő állami elvonások arányát kellene csökkenteni Magyarországon, ami pozitívan befolyásolná a gazdaságot, a bevételeket pedig környezeti adókkal lehetne pótolni.

“Az adónak nemcsak az a természete, hogy állami bevételt keletkeztet, hanem közjót is szolgáltat azzal, hogy viselkedést befolyásol és változtat” – fejtette ki Persányi Miklós az MTI-nek.

A miniszter továbbá kifejtette, hogy az adók nem lassíthatják a munkalehetőségek teremtését, viszont alkalmazásukkal hosszú távon fenntartható energiagazdálkodást, közlekedést teremthetnének meg. A környezetre káros luxusfogyasztást viszont kiemelten adóztatnák.