Jövő év január elsején Magyarország csatlakozik a schengeni övezethez. A schengeni határokon belül teljesen megszűnik az ellenőrzés a személyforgalomban. Az osztrák határral szemben a keleti és déli részen várhatóan növekszik a várakozási idő.

Szemben a közutakkal, a légi forgalomban a nyári menetrend kezdetén vezethetik be a rendszert – mondta Horváthné Fekszi Márta, a Külügyminisztérium államtitkára az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának keddi ülésén.

A csatlakozás után továbbra is vízummentesen utazhatnak a horvátok Magyarországra, de a Szerbiából és Ukrajnából érkezőknek ki kell váltaniuk az okmányt. A vízum díja 35 euró (8600 forint) lesz, ehhez jön még a kötelező biztosítás, amely napi 1-2 eurót lehet – tette hozzá.

Azért, hogy a külső határokon elvárt szintnek megfeleljen, Magyarország 2004-2006 között 24,2 millió eurós (6 milliárd forint) támogatásban részesült az uniós alapból, amelyet a határátkelőhelyek fejlesztésére és felújítására, illetve a mobil csoport erősítésére fordítottak.

Ferihegyen pedig új, röntgensugaras poggyászátvizsgáló berendezéseket alkalmaznak. A 95 200 euróba (2,35 millió forint) kerülő két poggyászátvilágítóval az ellenőrzést, illetve a beléptetést nagymértékben gyorsítani tudják. A csomagokat nem kézzel, hanem röntgensugaras átvilágítással ellenőrzik, csak gyanús esetben nyittatják ki azokat az utasokkal.