Több civil-, illetve környezetvédő szervezet, köztük a Védegylet, a Greenpeace, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Levegő Munkacsoport nyílt levélben tiltakozik Gyurcsány Ferencnél, amiért a kormány 500 millió forinttal támogatná egy esetleges Budapest-Dakar-rali megrendezését. Álláspontjuk szerint a kormánynak meg kellene akadályoznia a rendezvényt, mert “hazánkhoz méltatlan kezdeményezés, olyasmi, ami miatt szégyenkeznünk kell önmagunk és a világ jobbik fele előtt.”

Környezetszennyező, halálos verseny

A szervezetek többek között azért tiltakoznak, mert a Dakar-rali túlságosan erőszakos: “…véres és felelőtlen ámokfutás, amelynek 29 éves története alatt 49-en veszítették életüket: ebből 24 versenyző és 25 civil. Úgy véljük, Magyarországnak nem egy ilyen erőszakos, a gladiátorok korát felidéző perverz szórakozáshoz kellene a nevét adnia. Magyarország és az ország imázsa ennél többet érdemel! “

Levelükben a balesetek mellett főként a verseny környezetszennyező hatásaira hívják fel a figyelmet a szervezetek: “A Párizs-Dakar-rali továbbá rendkívüli környezeti szennyezést és rombolást okoz. Először is, mint az autósportoknak általában, igen jelentős a klímaváltozásért is felelős szén-dioxid-kibocsátása. A ralinak további drámai környezeti hatásai is vannak: a feltúrt, tönkretett természeti élőhelyek, az úton tömegével otthagyott roncsok, veszélyes hulladékok. Várható, hogy a sivatagi extrém terepviszonyokra kialakított terepjárók, kamionok felbecsülhetetlen környezeti károkat, talajrongálást fognak okozni.”

Másra kell a pénz

Azt is sérelmezik a levél írói, hogy éppen most, a kórház- és iskolabezárások idején, a költségvetési megszorítások mellett kíván ilyen célokra a kormány pénz költeni. Úgy vélik, az nem elég indok, hogy a turizmus révén majd megtérül a befektetett összeg. Szerintük a kormánynak inkább a környezetet kímélő és a hazai kulturális hagyományokra épülő turizmust kellene támogatnia. A levél végén a csoport végül a ralihoz adott kormányzati támogatás visszavonását kéri a kormányfőtől.

Olvasóink reakciói:

1.

Most olvastam az oldalukon, hogy az egyes szervezetek tiltakoznak a Budapest-Dakar ellen. Nos csak azt szeretném üzenni a tisztelt szervezetek tagjainak, hogy tiltakozzanak inkább amerikában, meg a többi olyan országban ahol magasról tesznek a környezetszennyezésre!

Pl Amerikában ahol mindenkinek saját kocsija van amiben túlnyomó részt 4-5-6000 köbcentis motor van és annyit eszik 100-on, mint öregapám Suzukija 500 km alatt. Szóval itt ezeknél a tiltakozásoknál csak az a hiba, hogy amíg mi itt az unióban kitsszük a lelkünket és már az euro 125-nél tartunk lassan(és mellesleg baromi sokat fizetünk érte), addig ők ott a tengerentúlón és még sorolhatnám melyik országokban elcseszik azt amit mi nyerünk a modern autóinkkal. Esetleg ha Maguk is kicsi hasonlóképpen látják a dolgot, akkor szívesen látnék egy olyan cikket ami ezzel a témával foglalkozik.

Köszönöm!

2.

A Levegő Munkacsoport ellen nem lehet tiltakozni? Én is próbálok környezettudatosan élni, amennyire lehet, de vannak dolgok amelyeken nem tudunk változtatni. A Dakar például egy olyan dolog, amit nem muszáj nekünk rendezni, hiszen eddig is kihúztuk nélküle, talán ezútán is el leszünk valahogy. Csakhogy! Ha mi nem rendezzük meg, akkor megrendezi más, valószínűleg kitörő örömmel, és bezsebeli az utána járó profitot. Ilyen módon esztelenség lenne eldobni a kínálkozó lehetőséget.

Persze, én is vidámabb lennék ha olimpiát rendeznénk, mert az etióp atléták még szerves hulladékot sem termelnek, a talajt meg, hát azt egyáltalán nem rongálják. De per pillanat erre van lehetőség, és valószínű, hogy hasznot hoz, különben már megszűnt volna, mint ahogy az piacgazdaságban lenni szokott. Továbbá nem tudom, hogy a Tisztelt Civil Szervezetek mit értenek a világ jobbik felén? Mert ugye eddig az EU volt az, oda kellett felzárkózni. De az EU rongálja a környezetet (Bocs, hogy élnek!), ezért talán zárkózzunk fel Mongóliához, ott össze-vissza van 3 autó, azt meg valahogy csak el lehet viselni!

Ha anyagilag nem is, de erkölcsileg támogatom a Greenpeace megmozdulásait, fontosnak tartom a munkájukat, de kérem őket, erre adják az áldásukat, mert én hiszem (persze, lehet hogy naiv vagyok), hogy ez a mi hasznunkat szolgálja. Egyúttal kérem Sólyom Köztársasági Elnök Urat, ne törjön pálcát a Dakar felett. Végszó gyanánt egy gondolat a civilek munkájáról: Egy országnak vannak természeti értékei amit védeni kell, ebben egyezik a véleményünk.

De egy országnak vannak polgárai, akik adót fizetnek, azért hogy az a javukat szolgálja, autópálya, gyorsforgalmi, ne adj’ Isten körgyűrű formájában. Ha ezek nem készülnek el, az sokkal komolyabb kárt okoz az országnak, mintha elpusztul három pirospozsgás földigiliszta. Nem érzik abszurdnak, hogy tizenakárhány éve épül az M0-ás körgyűrű, és még mindig nincs kész? A világ más részein ennyi idő alatt újrateremtik a világot.

Elnézést, amiért raboltam az idejüket igazából nem Önöknek szóló soraimmal, de kikívánkozott belőlem.