Nem álom a Budapest-Dakar 1

Nem álom a Budapest-Dakar

Három év múlva, 2010-ben Budapestről indulhat a Dakar-rali, miután a Pénzügyminisztérium felhatalmazta a sportért és turizmusért is felelős Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumot (ÖTM), hogy aláírhatja a szerződést a verseny licencére.

Ezt az után mondta el dr. Ujhelyi István Önkormányzati és Területfejlesztési államtitkár, hogy hazánkban tartózkodott a Dakar-rali szervezője, az Amaury Sport Organisation (A. S. O.) két vezetője, akik a sivatagi show budapesti rajtjáról tárgyaltak. Patrice Clerc elnök és Gilles Jourdan sportrendezvény-igazgató magyarországi látogatásán megtekintette a helyszíneket és tárgyalt az illetékesekkel.

Látogatásuk első napján városnézés során ismerkedtek Budapesttel mint lehetséges rajthelyszínnel, illetve nemzetközi nagyrendezvények lehetséges magyarországi szervezéséről hallhattak előadásokat. Az A. S. O. szervezi ugyanis többek között a Tour de France kerékpáros versenyt, de neves golfverseny is tartozik hozzájuk, most sem csak a Dakarról tárgyalnak, hanem nagy nemzetközi golf-, kerékpár- és vitorlásversenyekről is.

Csütörtökön Veszprémbe utaztak, ahol a Szalay Dakar Team kamionjaival megismerkedtek a – raliberkekben ismert – veszprémi lőtérrel, ahol a tervek szerint a Budapest – Dakar egyetlen hazai szelektív szakasza lenne.

Nem olcsó dolog egy ilyen verseny. A jogdíjak, illetve a rendezés két-két millió euróba (500-500 millió forint) kerül, ebből kétmilliót az állam állna, a többit Budapest, illetve szponzorok fizetnék ki. Magyar részről nincs is akadálya a dolognak, a Pénzügyminisztérium engedélyezte, hogy aláírják az állami garanciavállalásról szóló szerződést,

Dr. Ujhelyi István elmondta: “Minden rendben volt, az A. S. O. vezetőinek nagyon tetszettek a helyszínek, szerződésközeli állapotba kerültünk. A következő hetekben kapjuk meg tőlük a szerződéstervezetet, de már a részletekről tárgyalunk. Azt mondom, hogy 2009-ben vagy 2010-ben elnyerjük az indulási jogot.”

Sokáig Párizsból indult a Dakar-rali, de napjainkban Lisszabonból rajtol a mezőny, de volt granadai indulás is.