Óriási megbízhatóságbeli különbségekről árulkodik a Consumer Reports legfrissebb éves autópiaci kutatása, melyben ismét a japán márkák tündököltek – számolt be a Pénzcentrum.hu

1,3 milliós előfizetői körében végzett kutatást az újság, így a felmérés széles lefedettséget mutat az autók korát illetően, nemcsak 3-6, vagy 6-9 éves használt autókról van szó. Bár az adatok az USA-ból származnak, a tendenciák globálisnak tekinthetőek.

Egyre hátrébb szorulnak az amerikai gyártók a megbízhatósági rangsorban, mialatt piaci részesedésük is egyre csökken, ami üzembezárásokhoz és tömeges elbocsátásokhoz vezet. A lista első öt helyén japán márkák sorakoznak, közülük három a Toyotáé, kettő pedig a Hondáé. A legmegbízhatóbb a Toyota, amit a Honda, a Scion, az Acura és a Lexus követ. A legjobb amerikai ebben a tekintetben a Ford , amely a 10. helyen zárt.

A kutatás során arra a megállapításra jutottak, hogy a problémák száma a gépjárművek 5 és 6 éves kora között sűrűsödik meg, a Toyota és a Honda pedig ekkor tűnik ki igazán. A Consumer Reports megállapítása szerint egy 10 éves Toyotával vagy Hondával csak annyi baj van, mint egy 4-5 éves amerikai vagy európai modellel.

Ám nemcsak a japán, de a dél-koreai autók is jól vizsgáztak. Ezen gyártóknál 100 autóra átlagosan 11 hiba jut, ugyanúgy, mint a szigetországi konkurensüknél, míg az amerikai gyártóknál 16, az európaiaknál 19 ez a szám.

További rossz hír az amerikai gyártóknak, hogy az újság által felállított másik rangsorban is a japánok végeztek az élen. A tesztek során a kezelhetőséget, a fékeket, a gyorsulást, az üzemanyag-gazdaságosságot és a kényelmet vizsgálták, majd ez alapján döntöttek, hogy melyik modellt mennyire ajánlanák. Ennek eredményeként a Toyota RAV4, az Infiniti G35, a Toyota Sienna, a Mazda MX-5 és az új Honda Fit (nálunk Jazz) került az élre, emellett immár 4 éve a zöld kategóriában a Toyota Prius a kedvenc