Räikkönen kinyírja a versenyautókat – videó 1

Räikkönen kinyírja a versenyautókat - videó

Kimi Räikkönenről mindenki elhiszi, hogy elképesztően gyors és sokan úgy vélik, hogy a McLaren-Mercedes megbízhatatlanságának köszönhető, hogy eddig nem szerzett világbajnoki címet. Tavaly egyetlen futamot sem nyert, de 2007-től már a Ferrari csapatban folytatja pályafutását.

“Ha változtattam volna a stílusomon, akkor sem lettem volna sikeresebb a McLarennél. Az autóval és nem velem volt gond, egyszerűen nem volt elég gyors, illetve megbízható.” – mondta a finn, már a Ferrari csapat tagjaként.

Pályafutása során sok-sok emlékezetes műszaki hiba érte a 27 éves versenyzőt, ám a McLaren-Mercedes korábbi motorjainak tervezője, Mario Illien más véleményen van.

“Senki sem vezeti keményebben az autóját, senki sem veri oda ennyire keményen körről-körre a rázókőhöz.” – mondta Illien. ” A Ferrarinak egy tankot kell építeni Kiminek, ha meg akarják nyerni vele a bajnokságot.”

Mario Illien az Ilmor cég alapítója, amely 2005-ig fejlesztette és gyártotta a Mercedes számára a versenymotorokat. Akkor a német cég felvásárolta azt, majd Mercedes-Benz High Performance Engines Ltd. néven működtette tovább. Az Ilmor jelenleg az IRL és Nascar motorok mellett a Moto GP számára kezdte meg egy új erőforrás fejlesztését, amit a tavalyi évben már versenykörülmények között is kipróbáltak.

A Forma-1-ben Illien motorjai kétszer is bajnoki címet értek, 1998-ban és 1999-ben, Mika Häkkinennel a McLaren volánjánál.