Sportosabb kis BMW 1

Sportosabb kis BMW

Már egy éve tudjuk, hogy lesz háromajtós változat az egyes BMW-ből, ami most meg is érkezett. Egyértelműnek tűnik, hogy a megszűnt Compact utódjának tekinthetjük az autót.

Az új járgány bemutatkozásával egy időben az ötajtós is átesett némi kozmetikázáson. Ez azonnal látszik az új, mélyebbre nyúló lökhárítókon, de a szemfülesebbeknek a kissé átfésült lámpák is feltűnhetnek. Újdonságot jelentenek még a nagyobb BMW-“vesék” az orr-részen.

Természetesen a háromajtós változat ajtói hosszabbak lettek, hogy nagyobb teret nyissanak meg, ezzel is könnyítve a bejutást hátulra. Ott kétféle kép fogadhatja az utasokat, létezik három- és kétüléses hátsó kialakítás is. Ha csak két utasnak kell hátul, akkor különálló, kényelmesebb üléseket és egy középső rekeszt alakítanak ki.

Négy benzin- és két dízelmotor közül választhatnak a vevők az új egyeshez. Az alapmodell a 116i, viszont az nem elérhető a háromajtóshoz, annál a 2,0 literes 118i az alapváltozat, amit a 120i, illetve 130i egészít ki. Ez utóbbi igazán meggyőző menetteljesítményre képes, hiszen a 265 lóerős motor mindössze 6 másodperc alatt gyorsítja 100-ra, a végsebessége 250 km/óra.

Erősebb formában kerülnek a gázolajos motorok az egyesbe, a 118d már 143, a 120d pedig 177 lóerőt tudhat magáénak, mialatt az előbbi 300, utóbbi 350 Nm-es nyomatékkal bír.

Az alapfelszereltség része minden 1-esnél a menetstabilizáló és kipörgésgáltó elektronika, emellett a130i-ben hegymeneti startsegítő, fékbetétszárító funkció is van. Minden modellt hat légzsákkal is ellátnak, illetve defekttűrő abronccsal szerelnek.

Idehaza 2007 első félévében kerül a kereskedésekbe az új egyes, köztük a 118d is, amely minden idők legtakarékosabb széria-BMW-je lesz, átlagfogyasztását 4,7 literre ígérik. Leszámítva a Hydrogen 7-est, ennek a gépnek lesz a legalacsonyabb szén-dioxid-kibocsátása a BMW-k közül.

Olyan megoldások tűnnek fel az autóban, mint a fékenergia-visszatermelő rendszer, amelyben a generátor egy speciális akkumulátorba tölti az áramot, vagy az automata start-stop funkció a motorhoz, amely a 130i-n kívül bármelyik manuális váltós modellhez társítható. Ezenkívül alacsony gördülési ellenállású gumik, elektromos szervokormány, illetve az ideális váltásra figyelmeztető rendszer segít alacsonyan tartani a fogyasztást.