Környezetkímélő 300 lóerős dízelautó

Az európai gyártók komoly erőkkel dolgoznak azon, hogy az Egyesült Államokban is elfogadják ideát sikeres dízelmodelljeiket. A felmérések szerint komoly fejlődés várható az USA-ban, 2015-ig 15 százalékos növekedést prognosztizálnak a forgalomba helyezett dízelmotoros járművek számában. A benzinhívő amerikaiak meggyőzésére a Mercedes-Benz újabb járművet mutat be a Detroiti Autószalonon.

Szinte mindenben megfelel a tengerentúli igényeknek a Vision GL 420 Bluetec, hiszen az odaát oly kedvelt V8-as motor dolgozik a szabadidő-autóban. Teljesítményben sincs hiány, 290 lóerő vár bevetésre, de a “raktárban” van a kamionnyi 700 Nm-es nyomaték is.

Ennek ellenére a jármű megelégszik 9,8 liter üzemanyaggal 100 kilométerenként, és hatalmas tankjának köszönhetően akár 1000 kilométer is megtehető egyetlen feltöltéssel. Mindemellett a dízelmotor megfelel az igen szigorú BIN 5 károsanyag-kibocsátási normáknak is.

A Vision GL a szériamodellhez képest jóval markánsabb hűtőmaszkot kapott, de felismerhető a szélesebb sárvédőiről, illetve látványos, 21 colos kerekeiről és mutatós oldalküszöbeiről is.

A Mercedes bejelentette, hogy 2008-ban újabb Bluetec-modellekkel bővíti kínálatát, az autók az R-, ML- és GL-osztályokban mutatkoznak be az USA-ban. További jó hír, hogy a Bluetec-technológia hatékony működéséhez szükséges kénszegény üzemanyag 2006 ősze óta kapható az amerikai töltőállomásokon is. A Bluetec egy kipufogógáz-tisztítási rendszer, amely különösen a dízeleknél oly jellemző nitrogén-monoxidok kibocsátását csökkenti.