Eddig könnyen bújhattak ki az autósok a gyorshajtás vétsége alól, ha a postán kiküldött adatkérő lapra csak annyit írtak: családtagjuk vezette az autót, aki ellen nem kötelesek tanúskodni. Az M1-es autópályára frissiben telepített automata traffipaxok most már személyazonosításra alkalmas minőségű fényképeket készítenek.

Ezentúl is postán küldik ki az adatkérő lapokat, de ha a tulajdonos nem tudja vagy akarja megnevezni a gyorshajtót, beidézik, és szembesítik a képen látható vezetővel. Ha a vezető és a tulajdonos közti hasonlóság a hatóság gyanúját felébreszti, hogy a két személy ugyanaz, ám a felelősségét így sem ismeri el, akkor a rendőrség a bíróság előtt folytatja az ügyet.

Persze a rendőrség végső célja továbbra is az, hogy elérje az egyes külföldi országokban alkalmazott rendszert, mely szerint a tulajdonosnak kell fizetnie, ha nem tudják felderíteni a szabálysértés elkövetőjét, illetve az autósnak kell bizonyítania, hogy nem ő vezetett a kérdéses időpontban.

Az automata traffipaxokat az M1-es autópálya 10-es, 17-es, 63-as és 104-es kilométerszelvényének közelébe a napokban telepítette a rendőrség. A négy dobozból mindig csak kettőben van működő traffipax, de hogy melyikben, azt csak az autópálya-rendőrség tudja.

Az automata sebességmérők egy fényképezőhöz és egy számítógéphez csatlakoznak. Az autópálya elválasztósávjába elhelyezett készülékek mindkét irányban képesek mérni és a szembe haladókról azonosításra alkalmas fotót képes készíteni.