A gondolkodó slusszkulcs 1

A gondolkodó slusszkulcs

Manapság egyre több figyelmet fordítanak az indításra is a gyártók. A hagyományos szekrénykulcsok helyett már egyes autóknál tíz éve szétnyitható bicskakulcsot alkalmaznak. Az ajtózárakra sincs már sok szükség, egy gomb a kulcsra, és a központi zár oldhatóvá vált.

A fejlődés azonban folytatódik, a General Motors elkészítette a kettős kommunikációra képes kulcsát. Az apró LCD-kijelzővel ellátott kulcson az autótól érkező fontosabb információkat nézheti meg a tulajdonos. Például ellenőrizheti, hogy valóban bezárta-e az ajtókat, vajon jár-e a motor, illetve mennyi idő múlva fog leállni. Ezzel a rendszerrel ugyanis lehet engedélyezni, hogy miután a vezető kiszállt, a motor tovább működjön, ami jó a turbóval ellátott motoroknál, mert így kihűlhet a feltöltő.

Persze ugyanígy messziről be is indítható a kocsi egyetlen gombnyomással. Ezenkívül a szobában ülve kiolvasható az egyes kerekekben uralkodó nyomás értéke, az üzemanyagtank telítettsége, a kilométer-számláló állása, de a rádióban tárolt csatornák listája is. Ebben persze segít, hogy a hagyományos kulcsoknál négyszer-hatszor messzebbről képes kommunikálni az autóval a GM kulcsa.

Egyelőre az amerikaiaknál vezetik be a kulcsot, a jövő év második felében. Attól függően, hogy melyik márka milyen modelljéről van szó, 150-250 dollár (38-65 ezer Ft) közötti felárat kérnek majd érte.