Sok-sok csomag, még több kedvezmény, és számos ingyenes kiegészítő bújik meg a biztosítók 2007-es kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása mögött. Ezek függvényében akár 50 százalékos megtakarítást is el lehet érni. Érdemes tehát utánajárni, mit is adnak a társaságok.

Tény, hogy a fogyasztók továbbra is erőteljesen az olcsóbb társaságokat keresik, de Jákfalvi Zoltán, a Generali-Providencia Zrt. gépjármű-biztosítási osztályvezetője szerint 2007-re az egyes biztosítótársaságok díjai kiegyenlítődnek. Ennek az a következménye, hogy az ügyfelek számára egyre kevésbé éri meg biztosítót váltani. “Ebben az évben az előző évekhez viszonyítva kevesebb felmondással számolunk” – teszi hozzá az osztályvezető.

Nagy sikere van a felhasználók körében az online díjkalkulátoroknak, melyekről Jákfalvi elmondta, hogy ezek a kalkulátoroldalak többségükben jól működnek, de az alaposság és a körültekintés mégis előnyére válhat a fogyasztónak, hiszen a biztosítók tarifatáblázataiban feltüntetett kedvezmények évről évre egyre összetettebbek.

“Sokszor találkozunk olyan esettel, amikor a fogyasztó nem, vagy nehezen tudja értelmezni a feltüntetett kedvezménykategóriát, és emiatt adott biztosító esetében a következő éves díja kiszámításakor előnytelen vagy nem valós képet kap” – tette hozzá az osztályvezető.

Éppen ezért az osztályvezető szerint az ügyfeleknek érdemes nemcsak az alkuszcégek kalkulátorait használni, hanem közvetlenül a biztosítók honlapján kiszámolni a jövő évi tarifákat, illetve megkérdezni tanácsadókat is. Így nagyobb biztonsággal lehet kiaknázni a meghirdetett kedvezményekben rejlő megtakarítást.