Ki kap és ki nem?

Az kaphatja vissza a már befizetett regisztrációs adót, aki azt a vámhatóságnak megfizette és nem hárította tovább másra, vagy aki kötelezett lett volna az adó megfizetésére, de azt helyette más, például a kereskedő fizette meg, majd ráterhelte és ezt igazolni is tudja – tudatta közleményében Danks Emese.

Csak külföldi használt autókra vonatkozik

A kormányszóvivő elmondta, hogy azok élhetnek a rendelkezés jogaival, akik a külföldről behozott használt autót 2004. május 1. és 2005. december 31. között helyezték forgalomba. Tehát itthoni eredetű használt járművekre nem vonatkozik a rendelet.

Azért kell az államnak most visszafizetnie a pénzt, mert az Európai Közösségek Bírósága októberben megállapította, hogy a magyar regisztrációs adóról szóló törvény a közösségi joggal ellentétesen, nem értékarányosan adóztatta a használt személygépkocsikat a fenti időszakban.

Kamatot is fizetnek

Mintegy 70 ezer használt autót érint a jelenlegi szabályozás, ennyi esetében fizettek az érintettek méltánytalanul nagy összegű adót. Az állam a szabályos adóztatáshoz képesti különbözetet és annak kamatait visszatéríti.

Nem kell azonban még a pénzükért rohanni az érintetteknek, mert a visszatérítéshez törvényt kell alkotni és elfogadni, így majd csak annak parlamenti jóváhagyása után juthatnak hozzá a jogosultak a pénzükhöz. Nekik fél évük lesz, hogy beadják kérelmüket az adóvisszatérítésre. Az igényeket annál a vámszervnél kell benyújtani, amelyik az adót a forgalomba helyeztetés során kivetette.