Tisztulnak a hótól az autópályák 1

Tisztulnak a hótól az autópályák

Túl vagyunk az idei szezon első havazásán, pedig még alig kezdődött el november. A pár centi hó komoly fennakadást nem okozott, de felhívja az autósok figyelmét arra, hogy ideje felkészülni a télre. Aki megteheti, cserélje le autója abroncsait téli gumira.

Ám nemcsak a sofőrök, de az útkezelők is készülhetnek a télre. Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK Zrt.) már közvetlenül a tavalyi tél után megkezdte a felkészülést. Állítólag úgy időzítik a jelentős forgalomkorlátozással járó munkálatokat, hogy azok október 31-ig befejeződjenek – ehhez képest az M5-ös autópálya 39-es kilométerénél ma kezdtek a felújításhoz.

A téli üzem során az ÁAK Zrt. mintegy 530 km autópálya, 130 km autóút, illetve főút, 219 km csomóponti ág, valamint 54 km pihenőhelyi út síkosság- és hómentesítéséről gondoskodik. Ehhez 110 munkagépet vetnek be, melyek intenzív téli felkészítése már augusztus végén megkezdődik.

A síkosság eltávolítására útszórósót, kalcium-klorid pelyhet használnak, melyből az előző évek tapasztalatai alapján már 2000 tonnát be is táraztak. Az időjárás előrejelzéseket és a meteorológiai információkat részben saját forrásból (út menti mérőállomások), és az Országos Meteorológiai Szolgálattól kap a társaság.