Nemrég adtunk hírt az új Bravóról, máris új modellel bővíti kínálatát a Fiat. A Linea fantázianevű kocsi lépcsőshátú, alapjaiban pedig – különösen elölről – a Grande Puntóra hasonlít.

Az autókat Törökországban gyártják majd, forgalmazását pedig Európa-szerte 2007 második felétől kezdik meg. Évente 60 000 darabos termeléssel számol a gyár. Nem véletlen a helyszín kiválasztása, hiszen a törököknek nagy tapasztalatuk van a limuzinok gyártásában, hiszen a Renault négyajtósa, a Thalia, a Fiat Albea és a Honda City is ott készül. Emellett a törökök kedvelik is ezt a kivitelt, ott a limuzinok részaránya közel 70 százalékos, míg Nyugat-Európában ugyanez az adat mindössze 5 százalékra rúg.

4,56 méter hosszú, 1,73 széles, 1,5 magas, tengelytávja – megegyezik a Fiat Stilóéval – 2,6 méter, csomagtartója pedig 500 liternyi poggyásznak nyújt elegendő helyet.

A Linea egész formásra, elegánsra sikeredett, vonalaiban nyoma sincsen a Honda Cityre, Renault Thaliára jellemző furcsaságoknak. Mindez talán annak köszönhető, hogy a Linea önálló modellként lett megalkotva, nem pedig úgy, hogy egy meglévő típusra felhegesztettek egy csomagtartóként funkcionáló fémdobozt. Ennek fényében komoly konkurense lehet majd a jövő hónap elején, szintén Isztambulban debütáló Opel Astra limuzinnak.

Motorválasztékának összetételét egyelőre jótékony (?) homály fedi, a gyár csupán a környezetkímélő, gazdaságos benzin- és dízelmotorok széles skálájáról áradozik, amihez manuális és automatikus váltó is rendelhető. Majd meglátjuk.