A tanulmány szerint nem csak gazdasági, de környezetvédelmi szempontból sincs létjogosultsága alternatív energiaforrásként a biodízelnek. Előállítása a mai technológiák mellett még gazdaságtalan, így nem kínál megfelelő megoldást az üvegházhatású gázok mennyiségének csökkentésére. Túl nagyok a költségek, és az igények növekedésével a szántóföldek iránti verseny is fokozódik majd.

Brüsszel rövidtávú céljai között szerepel, hogy az üzemanyag-fogyasztás közel 6 százalékát megújuló erőforrások tegyék ki. Az adókedvezmények hatására néhány nyugat-európai országban jelentősen nőtt is a bioüzemanyagok termelése, ezzel jelentős adókiesést okozva a közösség költségvetésének.

Szakértők szerint a termelés adókedvezményekkel történő további ösztönzése nem a legmegfelelőbb megoldás, helyette gyorsnövésű növények termesztését ajánlják. Így a mezőgazdasági termelésre alkalmas termőterületek 10 százalékának igénybevételével az olcsó energiaforrás mellett alternatív jövedelemforráshoz is juthatnának a mezőgazdaságban dolgozók és az EU által 2020-ig 22 százalékosra tervezett megújuló energiaforrás felhasználás is tartható lenne.