Új autóra nem jár vissza

Az Európai Bíróság döntése azt kifogásolta, hogy a magyar regisztrációs adó a 2006. január 1-je előtt külföldről behozott és itthon forgalomba helyezett használt autókra ugyanolyan mértékű volt, mint a sokkal nagyobb értékű új gépkocsik üzembe helyezése esetén. Ezáltal a más EU-tagállamból behozott használt autókat hátrányosan megkülönböztették a Magyarországon nyilvántartásban lévő használt autóktól.

Arra, hogy a befizetett többletadót milyen formában kapják vissza a túlfizetők, még nincs kidolgozott stratégiája a Pénzügyminisztériumnak. Ideális esetben alanyi jogon járna a visszafizetés, de mint mindenki tapasztalhatja, nem olyan könnyű az államtól bármit is visszakapni.

8 milliárdról lehet szó

Ennek szellemében az állami szervek már olyan megoldásokat vizionálnak, hogy azoknak inkább nem fizetik ki az összesen 8 milliárd forint körüli összegre rúgó különbözetet, akik áthárították a vevőre a pluszköltségként jelentkező regadót.

Szakértők szerint azonban a magyar jog nem ismer olyat, hogy a hatóság azért tartsa vissza az adóalanynak visszajáró összeget, mert az áthárította a terhet, vagy az valamilyen formában megtérült a számára.

Visszakérés egyesével?

A legrosszabb forgatókönyv szerint minden érintettnek egyesével kellene kérelmezni a különbözet visszafizetését, amit a magyar bíróságok az Európai Bíróság irányadó döntése alapján meg is ítélnének.