Ahogy az összes technikai sport, úgy a Dakar Rali sem áll távol a technikai újításoktól. Néhány éve rész vett egy félgyári BMW X5-ös is a versenyen, amiben nagy titokban az azóta a BMW 535d-ben bemutatott, lépcsőzetes feltöltésű duplaturbós motort tesztelték.

Most ennél egyszerűbb újítással jelentkezik az egyik csapat. Ukyo Katayama, a korábbi Forma-1-es pilóta ugyanis egy biodízel üzemanyaggal működő Toyota Land Cruiserrel indul majd 2007-ben. A Dakaron ez lesz az első ilyen próbálkozás.

A Toyota által támogatott kezdő csapat vendéglőkből gyűjti majd össze a már egyszer használt étolajat, majd ezt tankolják a környezetbarát sivatagi versenyautóba. Katayamát az osakai Sangyo Egyetem is segíti a projekt kivitelezésében. Szóvivőjük elmondta, nem játékból akarnak részt venni a jövő januárban induló versenyen. Céljuk felhívni a világ figyelmét arra, hogy az étolaj lehet az egyik útja a környezettudatos autózásnak.

Várhatóan elsősorban nem műszakilag, hanem logisztikailag lesz nagyobb kihívás a verseny, hiszen az autósok és kamionosok Afrikában szerzik be az üzemanyagot maguknak a Dakar Rali során. Így vagy felkutatják a helyi sütödéket, vagy egy üzemanyag-szállító tanker is a csapattal tart.