A prototípus még a 2005-ös Frankfurti Autókiállításon mutatkozott be, és ez lesz a Mercedes első hibridmotoros gépkocsija, amely piacra kerül. Személyében elsősorban a Lexus LS 600h-nak kívánnak konkurenciát teremteni, amely 430 lóerejével az egyik legerősebb hibridmotorral felszerelt autó.

Később akár az E, M, GL-osztály modelljei is megvásárolhatók lesznek a német autógyár “mild” hibrid rendszerével, amely – ellentétben a teljes hibridekkel – olyan elektromos motort tartalmaz, amely önmagában nem képes az autó mozgatására. Csupán szükség esetén besegít a 3,5 literes, 295 lóerős V6-os benzinmotornak, illetve fékezés közben energiát táplál vissza az akkumulátorba, így itt a benzinmotor folyamatosan működik, nincsen tisztán elektromos üzem.

Ennek a megoldásnak legnagyobb előnye, hogy olcsóbb és könnyebb a teljes hibrid rendszereknél, de segítségével mégis csökkenthető valamelyest az üzemanyag-fogyasztás. Piros lámpánál állva a benzinmotort is leállítja a rendszer, így az autó károsanyag-kibocsátása is kedvezőbb tisztán benzinmotoros testvéreinél.

Leghamarabb 2008-ban kerülhetnek a márkakereskedésekbe a hibrid S-Mercik, míg a villanymotorral is felszerelt további modelleket 2010 környékére ígéri a gyár vezetése.