A Mazda Motor Corporation nyerte el az első Taguchi-díjat, amit a Japán Minőségellenőrző Társaság adott át. A sikert a gyártósoroknál használt, fejlett minőségellenőrző technikájával érdemelte ki a Mazda.

A rendszert számtalan szigorú ellenőrzésnek vetették alá; melyeknek az sikerrel megfelelt. A Minőségellenőrző Társaság (QES) a Taguchi-díjat annak a vállalatnak vagy szervezetnek adja, amely folyamatosan pozitív eredményeket képes felmutatni a kutatás, a fejlesztés és a gyártás területén, s ennek köszönhetően eredményes üzletmenetet produkál, valamint növeli üzleti teljesítményét – mindezzel bizonyítva a minőségellenőrzés gyakorlati értékeit. A sikerhez a gyártástechnológia és a minőségellenőrző rendszer folyamatos fejlesztése is szükséges volt.

A Taguchi-díjat 1997-ben alapította Dr. Taguchi, minőségbiztosítási szakember, akinek neve felkerült az Autóipari Hírességek Falára, az Egyesült Államokban. Rendkívül szigorú a Taguchi-féle követelményrendszer, amit az is bizonyít, hogy eddig egyetlen szervezetnek sem sikerült kiérdemelnie a díjat.