Nem bírt a magyarokkal a cseh bajnok 1

Nem bírt a magyarokkal a cseh bajnok

Nem volt eddig sem panasz az izgalmakra a magyar ralibajnokság futamain, ennek ellenére az élmenők alig várták, hogy megnézhessék, mire mennek egy vb-s pilóta ellen. A bajnokság negyedik, szombathelyi futamán ugyanis rajthoz állt Jan Kopecky is. A cseh versenyző idén a Skoda támogatásával vesz részt az európai futamokon.

A pilóta tesztelni érkezett hazánkba, Csehországban ugyanis nincs murvás futam, csak aszfalton versenyeznek. Többféle gumit próbáltak ki egy gumigyár megbízásából, ennek ellenére persze ők is győzni jöttek. Kis különbséggel, de végül csak a harmadik helyig jutottak, annak ellenére, hogy a 12-ből megrendezett 11 gyorsból ötször ők voltak a leggyorsabbak. Turi szintén 5 gyorsot nyert, egyszer pedig Benik és ifj. Tóth holtversenyben győzött. Kopecky egyszer lefullasztotta a Fabia WRC motorját, ami elég is volt a győzelem elszalasztásához.

A futamot Ifj. Tóth János nyerte meg, aki épphogy gyorsabb volt ellenfeleinél. A Peugeot pilótája a célban mindössze két másodperccel előzte meg Benik Balázst és 5,4-gyel Jan Kopeckyt.

Jól kezdett a versenyen az eddig pont nélkül álló Turi Tamás is, de egy defekt miatt az élről azonnal a vert mezőnybe csúszott. Másnap a Fabia váltójának javítása tartott túl soká, ami 20 másodperces büntetést vont maga után. Végül az összetettben negyedik lett, ami harmadik hely a magyarok között.

Hiába érkezett a pályaversenyzők közül Turán Frigyes, úgy tűnik, a murva jobban fekszik neki. Az előző futamhoz hasonlóan, ezúttal is ő volt a leggyorsabb az A8-as mezőnyben. Murván megy igazán a Kakuszi testvérpárnak is, akik a Super 1600-as mezőnyben ismét legyőzték a korábban verhetetlennek tűnő Bútor Róbertet.

Sajnos nem múlt el baleset nélkül ez a futam sem. Ezúttal azonban nem egy versenyző, hanem a műszaki mentők kerültek bajba. A Dozmat-Nárai útszakaszon autójuk árokba borult, a gépkocsi vezetője a helyszínen életét vesztette, egy utas súlyosan, kettő könnyebben megsérült.

A Szombathely Rali végeredménye:

1 . ifj.Tóth János – Bahor Bea Peugeot 307 WRC 1h02’33″7
2 . Benik Balázs – Varga István Ford Focus RS WRC 03 +02″0
3 . Jan Kopecký – Filip Schovánek Skoda Fabia WRC +05″4
4 . Turi Tamás – Tóth Imre Skoda Fabia WRC +49″8
5 . Spitzmüller Csaba – Kazár Miklós Ford Focus WRC +01’04″6
6 . Tagai Tamás – Zsíros Gábor Skoda Octavia WRC 03 +01’35″6
7 . Turán Frigyes – Rusznák László Mitsubishi Lancer +01’41″8
8 . Herczig Norbert – Csökő Zoltán Subaru Impreza WRC +03’08″6
9 . Botka Dávid Komáromi Béla Mitsubishi Lancer Evo VI +03’13″2
10. Angyalfi Károly – Nyírfás Julianna Mitsubishi Lancer Evo VI +03’13″3