Kuplung nélküli váltó a Citroëntől 1

Kuplung nélküli váltó a Citroëntől

Júniustól kerül bevezetésre a C4 modellcsaládhoz a Citroën új sebességváltója. Az innováció további lendületet adhat az értékesítésnek, eddig a C4-es 2004. októberi bemutatása óta 350 ezret adtak el a világon.

Az új váltó egyaránt képes a kuplungolás illetve a sebességváltás automatizálására, azaz manuális váltáskor a kormány mögötti fülekkel, illetve a hagyományos váltókarral kapcsolhatók a fokozatok, de kuplungpedált nem kell használni. Ilyen nincs is, a rendszer elvégzi a vezető helyett a tengelykapcsoló működtetését.

Automata üzemmódban a váltó mindent maga végez, de folyamatosan alkalmazkodik a vezető stílusához. A rendszer sport üzemmódra is kapcsolható, ilyenkor a kapcsolások gyorsabbak lesznek. Emellett emelkedőn/lejtőn történő indítást segítő rendszerrel is felvértezték a váltót.

Azért, hogy alacsonyan tartsák a fogyasztást, hatfokozatú kiosztással készül a váltó. Elsőként a C4 három és ötajtós modelljeihez, ott is az 1,6-os HDi változatokhoz lesz rendelhető. A 109 lóerős motor vegyes használatban 4,5 liter üzemanyaggal is beéri az új, elektronikus vezérlésű váltóval kombinálva.