Azok után, hogy május elején a biztonsági öv használatát ellenőrizték erőteljesebben, most ismét akciót hirdet a Tispol (European Traffic Police Network az európai közlekedésrendészeti szervek hálózata). A következő három napban délután három és éjfél között lehet számítani az igazoltatásra. Azért pont ebben az időszakban, mert a felmérések szerint ekkor ülnek leginkább volán mögé az ittas vezetők.

A mostani akció pedig éppen azt szolgálja, hogy az alkoholtól illetve drogtól bódult állapotba került vezetőket kiszűrjék. Hazánkban a balesetek közel 15 százalékát ittas vezetők okozzák. A biztonsági öv használatának ellenőrzése során egy nap alatt 1700 szabálytalankodót büntettek meg, ezúttal is hasonló nagyságrendre lehet számítani, hiszen várhatóan több százezer autós ellenőriznek majd a rendőrök.

Elsősorban lakott területen belül kell számítani igazoltatásra, de egyes helyeken a gyorsforgalmi utakon is megállíthatják az autósokat. Légalkoholmérőkkel vizsgálják majd a sofőrök állapotát, ám ha az nem alkalmazható és a rendősök gyanúja szerint a sofőr nem “tiszta” elmével vezet, akkor vér- és vizeletvizsgálatra is előállíthatják őt.

Az idei évben eddig kevesebb közúti baleset történt hazánkban, mint 2005 hasonló időszakában. 2006 január elseje és május 28-a között 6812 személyi sérüléses baleset történt, ebből 336 volt halálos kimenetelű. Az előző év első öt hónapjában 7287 baleset volt, de a halálos áldozatok száma az ideinél jóval több, 401 volt.

Jámbor István, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának helyettes vezetője szerint a javulás annak köszönhető, hogy elhúzódott a tél, és ezért kevesebben ültek autóba; akik pedig mégis volán mögé ültek, azok óvatosabban vezettek.