A Utah államban található kiszáradt tómeder a világ egyik legnépszerűbb terepe sebességi rekordok felállítására. A talaj rendkívül sima és hosszú kilométereken keresztül semmi nem töri meg a síkság egyhangúságát, így még a Föld görbülete is megfigyelhető.

Első ízben 1896-ban ütött szeget valakinek a fejében, hogy itt remekül lehetne sebességi rekordokat felállítani, majd 1914-ben meg is született az első, bár nem hivatalos 141,73 mérföldes rekord. Azóta számtalan csúcskísérletet hajtottak végre a kiszáradt tóban, így a legújabb, dízelmotoros járművel elért sebességi rekordot is itt tervezik elérni.

A leendő rekorderben a munkagépek gyártásával foglalkozó JCB 750 lóerős dízelmotorja dolgozik majd. A vállalkozás vezetéséért a jelenlegi rekordot tartó Richard Noble felel, aki néhány évvel ezelőtt 736 mérföldes (1184 km/órás) csúcsot állított fel. Ő akkor az inkább repülőgépre hasonlító, hajtóművekkel felszerelt ThrustSSC-ben ülve érte el ezt a sebességet.

Most, a nyáron tervezett menet során “csupán” 483 km/órás tempót kell elérnie, hogy beléphessen a 300 mérföldesek klubjába, de a korábbi 235 mérföldes dízel csúcs megdöntéséhez ennél kevesebb is elegendő.