Harri Rovanperä váltja Gilles Panizzit a Skoda Red Bull csapatnál, miután a francia veterán pilóta elhagyja a csapatot még a következő futam, a Korzika Rali előtt. A 40 éves Panizzi teljesen csalódott volt a Katalán Ralin elért 10. helye miatt, és állította, hogy a Fabia WRC teljesen versenyképtelen volt.

“A továbbiakban nem akarok kockázatot vállalni úgy, hogy csak a 10. helyen érek célba.” – mondta el a francia aszfaltspecialista. Érdekes módon a versenyen csak a gyárhoz legközelebb álló Red Bull csapat autói gyengélkedtek, Francois Duval és Jan Kopecky is pontot szerzett a futamon a Fabia-kkal.

Harri Rovanperä sem fiatalabb kollégájánál, ő jövő szombaton, a verseny idején ünnepli 40. születésnapját. “Minden bizonnyal ez a legklasszabb születésnapi ajándék, amit valaha kaptam.” – lelkendezett a finn pilóta.

Miután tavaly év végén a Mitsubishi bejelentette, hogy kivonul a Rali Világbajnokságból, a finn pilóta próbálkozott, de nem talált magának csapatot. Pedig a Lancer WRC egyre jobb formában volt, így a pilóta is megmutathatta tudását, Ausztráliában például második volt. Összesen 39 pontot autózott össze, amivel a hetedik helyen végzett a világbajnokságon.

Panizzi 1990-ben Monte Carlóban vett rész először a világbajnoki futamon, azóta hét WRC futamot nyert meg. Pályafutása talán legemlékezetesebb pillanata, amikor a 2003-as katalán futamon olyan nagy előnnyel vezetett, hogy megengedhette magának, hogy futam közben megálljon piruettezni a nézőknek.

Panizzi elsősorban a aszfalton remekelt versenyei során, ezzel szemben Rovanperä laza talajon, murván és havon érzi igazán otthon magát.