A 800 millió és 1 milliárd euró (213,6-267 milliárd forint) közötti befektetéssel egy évi 300 ezer autót gyártó üzem létesül a nosovicei ipari zónában. A beruházással 3 ezer új állást teremtenek, és további 10 ezer munkahely jön létre a kapcsolódó beszállítói szektorban – közölte Kim-In Seo, a Hyundai alelnöke.

A cseh ipari és kereskedelmi miniszter bejelentése szerint a prágai kormány 4,3 milliárd koronás (40 milliárd forint) közvetlen állami támogatásban részesíti a Hyundait és további 1,3 milliárd korona adókedvezményt juttathat neki. További adókedvezményt helyeztek kilátásba, ha a befektetés mértéke meghaladja az 1 milliárd eurót.

Ennek a megállapodásnak része az is, hogy a cseh kormány finanszírozza a 2010-re elkészülő négysávos autópályát, ami Nosovice-t a szlovákiai Zsolnával köti össze. Zsolnán a Kia, a Hyundai leányvállalata épít összeszerelő üzemet, így e két telep 2008-tól együttesen évi 600 ezer autót bocsát majd ki.

Korábban hazánk is tárgyalt a Dél-Koreai autógyár képviselőivel, hogy esetleg nálunk építsék fel új gyárukat. A megállapodást hivatalosan még a Hyundai igazgatótanácsának, illetve a cseh központi és helyi kormányzatnak is jóvá kell hagynia.

2010-re a Hyundai be akar kerülni a világ öt legnagyobb autóipari vállalata közé. A Reuters szerint a Kiával a hetedik helyen álló gyártó a tengerentúlon igyekszik bővíteni a termelést, hogy kivédje az erős dél-koreai valuta, a won hatását.

Autóipari szakértők várakozása szerint az új telephely – az amerikai gyártóüzem létesítése után – újabb lökést ad a Hyundai részvények emelkedésének, a vállalat ugyanis a nehézkes dél-koreai piacbővítéssel szemben megvalósíthatja tengerentúli terjeszkedését, írja a FigyelőNet.