A General Motors Cororation (GM) tegnap hivatalosan bejelentette, hogy csökkenti részesedését a Suzuki Motor Corporation-ben (Suzuki). A GM 20,4 százalékos tulajdonrésszel rendelkezett a japán gyártóban, amit 92,36 millió részvény eladásával 3,0 százalékra csökkentnek.

A szóban forgó 17,4 százalékos részesedést a Suzuki vásárolja vissza a gyártóóriástól, 2 milliárd amerikai dollárért.

Szemben az egyre jobban teljesítő Suzukival, a General Motors komoly problémákkal küzd. A világ legnagyobb autógyártója annak ellenére, hogy tavaly több mint kilenc millió járművet értékesített, negatív mérleggel zárta az évet. A befolyó összeg javít a cég likviditási mérlegén. Az eladás nyomán 550-750 millió dollár adózás előtti nyereséget remél a GM az első negyedévben.

1981-ben vett először Suzuki részvényeket a GM, akkor a cég 5,3 százalékát birtokolták. 2001-re ez az arány elérte a 20 százalékos tulajdonrészt. Ezalatt az idő alatt több közös projekten is dolgozott a két cég a gyártmányfejlesztés, a beszerzés, a gyártás és az értékesítés területén is. A részvények eladása nem befolyásolja a két cég kapcsolatát, ezt jelzi a fenn maradó három százalék is, a jövőben is fenntartják a szövetséget.

Jelenleg az üzemanyagcellák és a hibrid rendszerek, valamint automataváltók fejlesztése és gyártása kapcsán dolgozik együtt a GM és a Suzuki. De egy új középkategóriás szabadidőautó is készül a két cég összefogásában.