Itt a legolcsóbb Mercedes 1

Itt a legolcsóbb Mercedes

Benzinfaló gépek mellett emberi erővel hajtott kerékpárok is találhatók a Mercedes-Benz genfi standján. Míg az automata váltós modell piacra is kerül, addig a másik különlegességet, a kétszemélyes montit csak kipróbálni lehetett a kiállításon.

Korábban már készített az autógyár hasonló kerékpárt, ám az idei automata váltós modell négy kilogrammal lett könnyebb az egy évvel ezelőttihez képest, így jóval élvezetesebb vele a tekerés.

A rendelkezésre álló nyolc fokozatból a Shimano Cyber Nexus névre hallgató rendszere választja ki a legmegfelelőbbet. Ha a kerékpáros mégis felülbírálná a számítógép döntését, ami a sebesség, a pedálfordulatszám figyelembevételével határozza meg az optimális áttételt, erre is van lehetőség. A kormányon található kapcsolókkal bármikor, manuálisan is kiválasztható a kívánt sebességfokozat.

További kényelmet és biztonságot kínál a szenzorok által vezérelt, sötétedéskor automatikusan felkapcsolódó világítás is. Ha a számítógép lassulást érzékel, akkor villogó üzemmódra kapcsolja a hátsó lámpát, az esetleges veszélyre figyelmeztetve a közlekedés többi résztvevőjét.

Németországban áprilistól lehet megvásárolni a kerékpárt kétféle vázméretben. A szimpla, automa taváltós kivitelért 1690 eurót (427 000 forintot) kérnek, míg az önműködő világítással, csomagtartókkal felszerelt fullextrás modellért 1890 eurót (478 000 forintot) kell kifizetni.