Ázsiában nagy hagyománya van a bambusz használatának, jó tulajdonságai miatt kedvelt alapanyaga számos terméknek, de még az építőiparban is használják. Más gyártókkal karöltve most a Mitsubishi olyan műanyagot fejlesztett ki, amelynek nagy részét a bambusz természetes rostjai alkotják.

Az így előállított anyagokat elsősorban az autók utasterében fogják használni és már nem is kell sokat várni megjelenésükig. A tervek szerint 2007-től a gyár mini tanulmányautóiban már ezeket a természetes anyagokat alkalmazzák majd.

Használatuk segít megelőzni a Föld felmelegedését, mivel előállításuk során jóval kevesebb üvegházhatású gáz kerül a légkörbe, mint a hagyományos műanyagok alkalmazásakor. Arról nem is beszélve, hogy amíg a bambusz kifejlődik, maga is rengeteg szén-dioxidod köt meg, ami csak az elégetésekor kerül vissza a légkörbe.

Nagy előnye a bambusznak, hogy nagyon gyorsan nő, néhány éven belül eléri a több méteres magasságot. Ekkora növekedésre még a leggyorsabban fejlődő fának is évtizedekre van szüksége. Bambuszt számos helyen termesztenek Japánban, Kínában illetve más dél-kelet ázsiai országokban is. Ha a “zöld” műanyag sikeres lesz, elképzelhető, hogy a bambusz újabb területeket is meghódíthat.

A “zöld” műanyagon kívül további környezetvédelemmel kapcsolatos kutatások is folynak a japán autógyárnál, ilyenek a MIEV (Mitsubishi In-wheel motor Electric Vehicle) fantázianevű villanymotoros hajtás, illetve az Öko-Tex 100 specifikációnak megfelelő környezetbarát textilek alkalmazása is.