Díjszámítás árgaranciával

Nem könnyű áttekinteni a biztosítók ajánlatait a kötelező gépjármű felelősségbiztosítások terén. Ilyen terméket 12 cég kínál, köztük biztosítási egyesületek is. Az ajánlatok összehasonlíthatóságát a biztosítási alkuszokon és a sziszifuszi otthoni számolgatáson kívül a különböző internetes biztosításkalkulátorok biztosítják.

Ebben az évben a Groupama lépett elsőként és már az előírt határidő előtt két héttel megismerhetővé tette árait a honlapján regisztrálóknak. Október 29. óta a többi biztosító ajánlata is nyilvános.

A feltétel és kedvezménytengerben az interneten a legkönnyebb eligazodni. A biztositas.hu kalkulátora november harmadikától él, a netrisk.hu weboldal fürgébb volt, ott egy nappal korábban kezdhettük a tarifák szűrését.

Kedvezmények: nekem mi jár?

Sokféle kedvezményt kínálnak a biztosítók, például egyházi dolgozóknak, agrártermelőknek, nyugdíjasoknak és hölgyvezetőknek. Továbbra is létezik hűségbonus és gyermekkedvezmény. Keveseket érint, de érdekes a Groupama 3 százalékos díjcsökkentése a maroknyi hibrid jármű tulajdonosának.

Más társaságok a díj egy részét elengedik Autóklub tagoknak, kedvezőbb a tarifa éves díjfizetésnél, átutalással fizetve, de a díjtétel múlhat a jogosítvány keltezésén és így tovább, áll a biztositas.hu elemzésében.

Számunkra talán a legfontosabb az interneten megkötött biztosítási szerződésekkel elérhető kedvezmény. Ezt a 12 biztosító közül öt, névsorban az Allianz, a Garancia, a MÁV és a TIR biztosító egyesület illetve az Union biztosítja. Az engedmények jellemzően 5-10 százalékot tesznek ki, de a MÁV egyenesen 30 százalékot ígér.

A biztositas.hu 1,5-2 százalékos áremelést közöl a 2006-os díjak elemzésében, ami elmarad az inflációtól. A verseny azért is ennyire nagy, mert aki a kötelezővel szerződőket nyer, az még tovább javíthatja piaci pozícióit a bűvkörbe vont ügyfeleknek értékesíthető egyéb termékekkel.

Teljesítés 1750 millióig

Tavaly a piac felét jelentő Allianz-nál körülbelül egymillióan tájékozódtak a díjakról és szolgáltatásokról. Ha ezt egy önkényes szorzással kivetítjük a piac egészére, akkor feltételezhetően kétmillióan néztek utána annak, hol érdemes kötelező biztosítást kötniük járművükre.

A 3,6 millió autós fennmaradó része valószínűleg nem számolt foglalkozott a biztosítási feltételekkel, hanem automatikusan maradt a meglévő társaságnál. Az átkötéssel elérhető átlagos megtakarítás a biztositas.hu adatai szerint 2003/2004-ben 16 000 Ft, 2004/2005-ben pedig 18 000 Ft volt, közölte a biztosítási alkuszként az átkötésekben érdekelt cég.

Az árak mellett a kötelezőhöz járó esetleges szolgáltatásokat is vessük össze. Ne feledjük: nem az ár az egyetlen szempont, még a kötelezőnél sem, amely az ütközésben vétlen harmadik félnek fizet.

A biztosítók felelősségvállalási határait kormányrendelet szabályozza. A biztosítóknak nem kevesebb, mint 1,75 milliárd forintos összeghatárig kell helytállniuk a kötelező gépjármű felelősségbiztosítások esetében. Ebből 500 millió Ft a dologi és 1250 millió Ft a személyi sérülés esetén folyósítandó maximális összeg.