Fiat Punto – A Grande! 1

Fiat Punto - A Grande!

Miután lelepleződött, immár hivatalosan is bemutatkozott a Fiat Punto új generációja, melyet a nagyközönség először a Frankfurti Autószalonon láthat majd testközelből. Néhány részletet most már elárult a gyár. Nevéhez híven nem csak a jelenlegi modellnél, de a kategóriatársaknál is nagyobbra tervezték az új Puntot.

Több mint 18 centivel lett hosszabb az új, az Italdesign-Giugiaro és a Centro Stile Fiat együttműködésével tervezett karosszéria, mint korábban. A Grande Punto hosszúsága 403, szélessége 168, magassága pedig 149 centiméter. Az autó tengelytávja 2,51 méter, ami tágas belső teret ígér.

Három- és ötajtós karosszériával készül majd az új modell, ami négy felszereltségi változatban jelenik meg. Hat motorral indul az értékesítés, ebből a Fiat jelenlegi stratégiájának megfelelően négy dízel lesz.

Az 1,3 MultiJet motor hagyományos (75 LE) és változó geometriájú turbóval (90 LE) is kapható lesz. Mellette az 1,9 MultiJet motor is két -120 illetve 130 lóerős- változatban kerül az autóba. A kéttagú benzines palettát az 1,2 8v és az 1,4 8v képviseli, 65 valamint 77 lóerővel.

Az 1993-ban bemutatott elődből az eltelt idő alatt hat millió darab lelt gazdára. A Fiat azonban nem megismételni, hanem túlszárnyalni szeretné a kisautó sikereit, céljuk, hogy ez az autó legyen a piacvezető a szegmensben.

Már ősszel kapható lesz a nagyobb európai országokban az autó, hozzánk 2006 elején érkezik a Grande Punto. Nem tűnik el azonban a jelenlegi modell sem, annak gyártása 2006 végéig folytatódik, így a szalonokban is ott lesz autó. Várhatóan jóval kedvezményesebb áron, mint utódja.