Fapados Dakar rali – Irány a sivatag! 1

Fapados Dakar rali - Irány a sivatag!

[bekkep]Karácsony második napján indul a Budapest-Bamako (B2) 2005, minden idők legizgalmasabb magyar-afrikai sivatagi autóversenye. A verseny egyik szervezője a volt rádiós Villám Géza, aki állítólag régóta neki szeretne vágni a sivatagnak, de a Dakar ralit kicsit drágának találta.

Ebből a vágyból született meg a Budapest-Bamako rali, ami egy fapados Dakar rali, 7632 kilométeres távon. A kiválasztott 200 autó a Hősök teréről rajtol december 26-án, a cél pedig január 9-én az afrikai Bamakóban van.

A kis Polskis és Trabantos nevezők láttán az eredeti útvonalon változtattak, hogy az könnyebben teljesíthető legyen. Most a Spanyolország, Marokkó, Mauritánia, Mali útvonalon megy a futam. Velence, Marseilles és Cartagena után a negyedik napon Tarifába érkezik a mezőny, ahol egy fél órás hajóúttal a Tangerbe hajóznak át. Az európai részen lesz 1000 kilométernél hosszabb szakasz is, Afrikában úgy 600 kilométer a leghosszabb táv. Félnapos pihenők 2-3 naponta vannak.

[bekkep]Nevezni a Budapest-Bamako weboldalán lehet verseny és túra kategóriában. A nevezési díj előbbi esetben 2000 euró/csapat (494 000 forint), a túrázóknál 400 euró/fő (99 000 forint). A versenyben két személyre szól a nevezési díj, de még ketten csatlakozhatnak a csapathoz, fejenként 100 euróért.

Ennyiért versenyruházat, térkép, minimális orvosi ellátás és a verseny végén egy ötcsillagos szállodai szoba jár. A verseny kategóriában egy műholdas követő rendszer is jár a nevezési díj fejében. A szállás, az étel, a benzin, és egyéb költségek a szervezők szerint 3500 és 11 500 euró (865 000 és 2,8 millió forint) közötti összeget tesznek ki 2 fő esetén, de hozott kajával és sátorral akár 2000-ből is megúszható.

A hazautazás fakultatív, megoldható autóval és repülővel is. Utóbbi esetben az autót el lehet adni, ajándékozni, a hajóztatás viszont akár 2000 dollárba is kerülhet. A versenynek bárki nekivághat, aki elmúlt 18 éves, rendelkezik érvényes jogosítvánnyal (a navigátornak nem kell), és autója a saját nevén van, valamint rendelkezik érvényes biztosítással.

A nevezésből megmaradt pénzt a Bamakói Árvaházban élő gyerekek számára játékok formájában adják át. További információ a verseny hivatalos oldalán található.