A Süddeutsche Zeitung (SZ) az illetékes Braunschweigi Ügyészség forrásaiból tudta meg, hogy Helmuth Schuster több más vezetővel hat fedőcégből álló láncot hozott létre, hogy sápot húzzanak a VW-hez kötődő beszállítói szerződésekből.

Az ügyészségi feljelentés szerint Schuster, a Skoda volt személyzeti főnöke és egy munkatársa kenőpénzeket is elfogadott a cég külföldi beszállítóitól.

[bekkep]Az SZ ugyanakkor cégen belüli forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a VW vezetése luxusutazásokhoz juttatta az üzemi tanács tagjait, akiknek cserében a testületben a vezetés irányvonala mellett kellett érvelniük. A juttatás a 30 ezer eurót (7,4 millió forintot) is elérhette fejenként.

Peter Hartz, a Volkswagen konszern személyzeti ügyekért felelős igazgatósági tagja abszurdnak nevezte az üzemi tanácsi tagok lefizetésére vonatkozó állítást és visszautasította a rágalmakat. Schuster kenőpénzügye miatt azonban Bernd Pischetsrieder, a VW konszern igazgatótanácsának elnöke hétfőn leállíttatta az indiai gyártás megvalósítását, mert a botrány állítólag egy indiai VW-gyár létesítésével függött össze.

Az elharapódzó botrány kapcsán újabb vádak érték Peter Hartz személyzeti főnököt is, aki hagyományosan a menedzsment és a szakszervezetek együttműködéséért felelős, s akinek Schuster bizalmas munkatársa volt. Hartznak azonban védelmére kelt az üzemi tanács vezetését kedden átvevő Bernd Osterloh, azt állítva, hogy a Hartz elleni támadásokkal valakik meg akarják zavarni az üzemi tanács, az egyik főrészvényes IG Metall és a cégvezetés együttműködését.

Gerhard Schröder kancellár, aki 1998-ig a VW-konszern főrészvényese, Alsó-Szászország tartományi miniszterelnöke, egyúttal a felügyelőtanács tagja volt, szintén kiállt Hartz mellett, aki szavai szerint nagy érdemeket szerzett a dolgozói részvétel példaértékű politikájának akkori kidolgozásával, írja a FigyelőNet.