Most már csak hónapok kérdése, hogy az első navigációra képes CD-k a boltokba, illetve a forgalmazókhoz kerüljenek. Magyarország digitális térképe elkészült, most már csak a gyártóktól függ, mikor készülnek el a CD-k, illetve DVD-k.

Nyírő Otto, a Top-Map Kft. munkatársa elmondta, a navigációra képes térképet cégük előkészítette és még a tavalyi év folyamán átadta a Navteqnek, ami ezután beillesztésre került a cég európai adatbázisába. Navteq negyedévente ad ki újabb térképfrissítést, így került rá Magyarország a 2004 harmadik negyedévi frissítésre, amit mostantól vásárolhatnak meg a Navteq partnerei.

Ilyenkor az autógyártók adnak ki megbízást a különböző navigációs rendszert készítő cégeknek, például a VDO-nak vagy a Becker-nek, akik egy rövid tesztelési időszakot követően bocsátják piacra térképüket. Egy CD elkészülése is hónapokig tarthat, de egy DVD-nél akár fél évet is várnunk kell még.

Az első fázisban a teljesen Magyarország térkép megtalálható már az adatbázisban, de utca-házszám szintű keresési lehetőség csak Budapestre és a környező városokra érhető el. Budakalász, Budakeszi Budaőrs, Csömör, Diósd, Dunaharaszti, Dunakeszi, Ecser, Érd, Fót, Gyál, Halásztelek, Kerepes, Kistarcsa, Nagykovácsi, Pécel, Pilisborosjenő, Solymár, Szigethalom, Szigetszentmiklós, Törökbalint és Üröm szerepel részletesen a térképen.

Az adatbázisban 1100 kereshető pont is fellelhető, ahol múzeumokat, szállodákat, éttermeket, és közel 500 benzinkutat kereshetünk meg.

További hírek a térképpel kapcsolatban:

A Top-Map Kft. honlapján
A Top-Map Kft. honlapján