Aston Vanquish S – DB8 helyett 1

Aston Vanquish S - DB8 helyett

A nemrég bemutatott Aston Martin DB9 veszélyesen közel került a Vanquish-hez. A kevésbé drága sportkupé eleve a Vanquish 12 hengeres motorját kapta, 450 lóerővel, ezért a csúcsmodellre ráfért némi trenírozás.

A gyár megjegyzi az autóról, hogy minden Aston Martin gyors, de a Vanquish S a valaha volt leggyorsabb utcai autó a vállalat történetében.

Az emelt teljesítményű Aston 520 lóerős, nyomatéka 577 Nm. Az átdolgozás nem merült ki a motor 60 plusz lóerőt hozó reszelésében, az újdonság részére a külsőt, a futóművet, a kormányzást és az autó aerodinamikáját is átdolgozták.

A jellegzetes Aston Martin hűtőrács kerekebb és nyitottabb, hogy több levegő jusson a hűtőhöz. Az alaktényező 0,32-re csökkent.

Egy 520 lóerős autó esetében könnyen azt írhatnánk, hogy a motor a legdurvább része az autónak, de a Vanquish S-nek van még ennél is brutálisabb eleme, méghozzá a fék. Az első tárcsák átmérője az eleve rettenetesen nagy, 355 milliméter az alap Vanquish esetében, az S pedig 378 milliméteres féktárcsákkal lassul.

A Vanquish S végsebessége meghaladja a 200 mérföldet, azaz a 321 km/órát. 62 mérföldes sebességre (százra) mindössze 4,8 másodperc alatt gyorsul az S.

0-160 között nem egészen 10 másodperc telik el, ami szintén kimagaslóan jó eredmény. A motor teljesítménye 460-ról 520 lóerőre nőtt, a nyomaték eredetileg 542 Nm volt, ami felszökött 577-re.