Hétvégén Pécsre mennek az oldtimer Mercedesek 1

Hétvégén Pécsre mennek az oldtimer Mercedesek

Németországban, Svájcban és más nyugat-európai országokban a Csillagtúrának komoly hagyománya van. Évről-évre rendezik meg a különleges oldtimer ralit, melyre kizárólag Mercedes-Benz veteránokkal lehet nevezni.

Magyarországon 2003-ban rendeztek először hasonló eseményt, az MB-Auto Magyarország Kft. és a Mercedes-Benz Classics Egyesület közös szervezésében. Már akkor úgy nyilatkozott minden érintett fél, hogy szeretnének hagyományt teremteni a hazai Csillagtúrából, így az idei verseny egy percig sem volt kétséges.

Tavaly Eger, idén Pécs és a Mecsek környéki dimbes-dombos hegyi útszakaszok kínálják a megfelelő helyszínt a versenyhez. Ez ugyanis hagyományos értelemben véve autóverseny, ahol csak 1976. december 31. előtt gyártott, vagy az MB Classic Centertől “Classic” besorolást elnyert veterán Mercedesek indulhatnak.

A párosoknak időre – persze a régi autók sebességéhez igazítva – kell teljesíteniük a napi 10-12 etapot. Az előbb célba érők, vagy a késők büntetőpontokat kapnak. Naponta 3-4 ügyességi verseny is van, ahol már nem másodperces, hanem századmásodperces pontossággal kell teljesíteni a feladatot. Itt már századmásodpercenként adják büntetőpontokat.

Május 14-én, pénteken reggel 9:30-kor indul az első autó az MB-Auto Magyarország albertfalvai telepéről, a XI. kerületi Hunyadi János utcából. Délben Hőgyészen áll meg a verseny egyórás piknik erejéig, és nagyjából 18 órára érnek Pécsre. Másnap Orfű a déli pihenő célállomása, aztán estére ismét Pécsre ér a közel 50 veterán Mercedes. Mivel a századmásodperce mért ügyességi feladatok rendkívül bizonytalanná teszik a verseny végeredményét, vélhetően az utolsó pillanatig, a szombat esti eredményhirdetésig nagy izgalom kíséri majd a versenyt.