Az autós közlekedés egyik legnagyobb költsége az üzemanyag. Egy átlagos autós évente 15 ezer kilométert tesz meg, így 8 literes átlagfogyasztással számolva, benzines autóval a mostani árakon évi 288 000 forintot költ üzemanyagra. Ebből 10 forintos árkülönbözettel körülbelül 12 ezer forintot lehet egy év alatt megspórolni. Ez nem tűnik soknak, de ha azt vesszük, hogy évente egyszer ingyen megtankolhatunk, akkor már rögvest megéri számolni.

A két legnagyobb hipermarket is erre épített, amikor megnyitották első benzinkútjaikat Magyarországon. Az Auchan soroksári kútja készült el hamarabb, de a nagyobb reklám miatt a Tesco pesterzsébeti benzinkútja ismertebb. Egymástól egyébként a két társaság légvonalban 500 méterre található, az M5-ös bevezető szakaszán. Mindkét társaság azt ígérte, hogy a szokásos listaáraknál legalább 10 forinttal adják olcsóbban az üzemanyagot, amit a gazdaságosabb üzemeltetésből tudnak fedezni. Arra is ígéretet tettek a hipermarketek, hogy hálózatukat hamarosan tovább bővítik, és majdnem minden áruház mellett lesz benzinkút is.

Az Auchan töltőállomását alig lehet észrevenni, csak közvetlen közelről lehet felismerni a töltőoszlopokat. Fizetni kihajtáskor kell egy bódéban, mint az M5-ös autópályán kellett korábban a kapuknál. Ennek ellenére sorban állás alig van, de mivel nem gyalog, hanem autóval állunk egymás mögött, nagyobbnak látszik a sor. Cserébe itt volt a legolcsóbb a benzin, literje 223 forintba került, a gázolajért pedig 197 forintot kellett fizetni.

Két forinttal drágább a benzin a Tescoban – a gázolaj ugyanannyi, mint az előbbi kútnál -, de további 5 forint engedményt adnak literenként minden üzemanyagból, ha van Tescos blokkunk legalább 8 ezer forintos vásárlásról. A Tesco benzinkútnál van shop is, ahol a hipermarket árain lehet megvenni a szokásos üdítő, szendvics, bor kombinációkat. A Tesco kút egyedüli hátránya, hogy a kis hely miatt nehezen lehet manőverezni a sután beálló autók között.

Az Auchannál nem tudjuk, milyen benzint adnak a piros-fehér kutakból, a Tesconál a német Mabanaft benzinjét tankolhatjuk.

Korábban a Klub Petrol kínált 10 forinttal olcsóbban benzint, de éves klubtagság fejében. Mivel az akció nem volt túl sikeres, jelenleg állítólag a koncepció átdolgozásán fáradoznak. Környezetünkben egyetlen ilyen kút volt, a IX. kerületi Vágóhíd utcában, amit átépítés alatt áll. Az átalakítás után már magánüzemben kínálják a benzint, de továbbra is a Mol listaár alatt 10 forinttal.

Névtelen társaságok is értékesítenek alulreprezentált benzinkutaknál olcsóbb benzint. A IX. kerületben egy reklámtábla hívja fel a figyelmünket a Táblás utcai benzinkútra, ahol a szöveg szerint 224 forint a benzin és 201 a gázolaj literje. Ennél a valós ár jóval több, de még mindig kevesebb a Mol listaárnál. Odaérve a kút állapota elbizonytalanít, hogy megéri-e az olcsóbb benzint kipróbálni.

A nevesebb társaságok közül a Castrol és Jet kínál még lényegesen olcsóbb benzint, de az előbbinél többnyire a régebben név nélkül futó benzinkutak sorakoznak fel. A Jet reklámszövege szerint ők azzal tudnak literenként öt forintot nyerni, hogy nekünk kell tankolni, nincs kiszolgálás. Ennek ellenére szőkén és miniszoknyában kérés nélkül tankolnak helyettünk a kutasok.

A Mol az árváltozások alkalmával mindig közli listaárait, amik persze kutanként eltérnek. Nagy általánosságban elmondható, hogy a főutak és autópályák közelében magasabbak az árak, ami utóbbi esetben 5-7 forintot is jelenthet literenként.

Szúrópróbaszerűen a Mol székház közelében lévő Irinyi utcai Mol kút árait néztük meg. Az olajtársaság által kiadott, március 31-én 0 órakor érvénybe lépett listán 239,5 forintos benzin- (95-ös) és 213 forintos gázolajár szerepelt. A kútnál azonban 241,9 forintért tankolhatunk benzint és 218,9 forintért gázolajat. Valószínűleg a hajnalban érvénybe lépett háromforintos gázolaj árcsökkentést még nem aktualizálták.

A legolcsóbbat akartuk megtalálni, és úgy tűnik, meg is van. Ha a nagybevásárlást összekötjük a tankolással, akkor a Tesconál járunk a legjobban. Az Auchan és a Tesco folyamatosan figyeli egymás árait, így pillanatok kérdése, hogy éppen melyik olcsóbb 1-2 forinttal.

Mivel a literenkénti 10-15 forintos különbözettel alkalmanként egy átlagos autóval 400-700 forintot tudunk megspórolni, túl messzire nem érdemes autózni az olcsóbb benzin reményében.

A táblázat 2004. március 31-én készült:


Benzinkutak 95-ös benzin Gázolaj
Auchan – Soroksár 223,0 197,0
Tesco – Pesterzsébet * 225,0 197,0
Castrol XVIII. kerület, Közdűlő út 231,9 205,5
Castrol – XVIII. kerület, Üllői út vége 232,9 206,5
IX. kerület, Táblás utca 232,0 206,0
JET – XI. kerület, Bartók Béla út – Tétényi út 237,9 211,9
Agip – XI. kerület, Nagyszőlős utca – Budaörsi út 240,9 213,9
Mol – XI. kerület, Irinyi József utca-Budafoki út 241,9 218,9
Mol listaárak 239,5 213,0

* a Tesconál további 5 forintos kedvezmény jár literenként 8000 forintos áruházi blokkal