Kétévente rendeznek autószalont Párizsban és Frankfurtban, a nagy európai helyszínek közül csak Genfben tartanak autókiállítást minden évben. Genf jelentősége annak ellenére is nagy, hogy egyetlen autógyártó sem található Svájcban.

Nem lehet érezni, hogy idén a franciák szenzációs durranásaikat a szeptemberi Párizsi Szalonra tartogatják. Ha lehet hinni a kiszivárgott információknak, akkor a napokban láthatjuk a Citroën Xsarát leváltó C4 rali-tanulmányát, a Renault Clio következő generációjából készített egyterűt, a Peugeot 407 SW-t és a 407 Shilhouette-t.

A BMW-nél egy tanulmányautó, a Mercedes-nél két szériaautó a szenzáció. Előbbi az 500 lóerős M5 Concept-tet, utóbbi a szériagyártású CLS-t és az SLK-t állítja standja középpontjába.

A neves formatervező műhelyek és kisebb autógyárak is előszeretettel választják ezt a szalont újdonságuk bemutatásának helyszínéül. A Giugiaro fémjelezte Italdesign a villanymotoros és 408 lóerős Volta kupéval, valamint az Alfa-tanulmány Visconti-val vonul ki. Az olasz Fioravanti Kite nevű tanulmányáról keveset tudni, az EDAG autóipari beszállító által készített GenX-ről viszont tudjuk, hogy utastere kétszemélyes ággyá alakítható.

Ezzel a lista még közel sem teljes, az újdonságokról igyekszünk szép sorjában beszámolni.

Az autószalont a Genfi reptér közelében lévő Palexpo csarnokban tartják, a nagyközönség számára március 4. és 14. között nyitottak a kapuk. Genf Budapestről 1350 kilométerre van, 13 órás menetidővel érdemes számolni. Az ajánlott útvonal: Budapest-Bécs-Linz-Salzburg-Innsbruck-Bregenz-Zürich-Bern-Lausanne-Genf vagy Budapest-Bécs-Linz-Salzburg-München-Bregenz-Zürich-Bern-Lausanne-Genf. Az osztrák autópálya-matrica egy hétre 2225 forintba kerül, az éves svájci vignetta ára 27,5 euro. Az első útvonalon fizetni kell az alagútért 8,5 eurót. A szalonra a felnőtt napijegy 7,6 euro, este öt után azonban csak 5 euró 70 cent a belépő, ami este 9-ig érvényes. A 16 év alattiak 4,4 euróért léphetnek be. Hétvégén 8 és 18 óra között tart a szalon nyitva, hétköznap csak 10-kor nyitnak a kapuk, hogy ne a reggeli dugókat súlyosbítsa a szalonra özönlő látogatósereg.